Решиха за размера на партийната субсидия

05/05/2021 15:53 0 Коментирай

След скандални дебати в парламента, стана ясно, че народните избраници не желаят да намалят партийната субсидия на 1 лев на получен глас на последните избори.

Тя остава 8 лева на глас. Предложението в Закона за политическите партии беше направено от ИТН, като причината беше подкрепата на избирателите за намаляване на субсидията на референдума, иницииран от Инициативен комитет с председател настоящия лидер на партията шоумена Слави Трифонов.

„За“ поправката в закона гласуваха 76 депутати от ИТН, ГЕРБ и ИМВ. „Против“ гласуваха 86 депутати от БСП, ДПС, ДБ. Само 6 се въздържаха от вот.

На аргументите на депутати от ИТН, че в Германия субсидията е по 1 евро на глас, той отговори, че там има още два много мощни стълба на финансиране – фондациите и сградният фонд, който е ангажимент изцяло от държавата, която налива десетки стотици милиони евро от бюджета.

„Като се раздели, идва някъде около 60 евро на глас“, пресметна Цонев. Тошко Йорданов от ИТН посочи, че 2,5 милиона българи са поискали на референдума субсидията да падне на левче и отсече, че всичко останало е алчност.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook