Ресторантьори не желаят да отварят от 6 май

04/05/2020 16:17 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Собственици на кръчми, кафенета и барове се двоумят дали да отварят за клиенти, въпреки отпадането на забраната за масите на открито.

Сдружението на заведенията у нас, наброяващо 5628 членове, публикува анкета по казуса на сайта си.

Повод за отказа да се отворят заведенията е протестен. Те искат 5 процента ДДС до края на 2021 година и отлагане влизането в сила на Наредба 18 за касовите апарати. Влизането й в сила веднъж вече бе отложено с 6 месеца заради протестите на бранша.

72,03 на сто от запитаните заведения заявяват, че няма да отворят врати в знак на протест. 26,27 твърдят, че ще приемат условията и ще работят.

"С тези мерки бизнесът е още една крачка по-близо към фалита, отколкото към отваряне на заведенията. Към този момент бяхме застопорили разходната част, сега по тази схема от сряда ще трябва да започнем да заплащаме веднага пълния наем на заведението. Колегите в бранша са по-близо до стачни действия. Не знаем защо са 2,5 метра, като в чужбина се говори за метър-метър и половина. Тези 2,5 м убиха желанието на бизнеса да отваря“, заяви Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията.

От сдружението настояват за среща с ресорния министър Ангелкова.

 

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook