Ревизират втора общинска фирма заради "Франкофоли"

11/02/2020 15:20 0 Коментирай

Проверяват общинското дружество "Благоевград инвест" за неправомерно получени и разходвани пари.

Ревизията е разпоредена от кмета Румен Томов. Частично финансовата афера е свързана с фестивала "Франкофоли", който вече няма да е в Благоевград.

Томов обяви на пресконференция днес, че дружеството е плащало по граждански договори 2 пъти по 50 600 лева на представители от предишния кметски екип. Имена не назова, но подчерта, че средствата са били изплатени по заповед на висшия ешалон в Общината.

Припомняме, заради нерегламентирани плащания за същия по организиране на франкофонския фестивал, Томов поиска закриване на общинското дружество "Благоевград фест".

Плащани са колосални суми за едни и същи дейности по озвучаване, строителство на сцени и професионално осветление.

През 2017 година са дадени 214 000 лева, през 2018-та сумата е била 102 000 лева, а миналата година са изплатени за същото 144 000 лева.

Проверка се извършва и на договорите за ползване на минералната вода, сключени с общинския съветник Христо Ковачки и бившия парламентарист в Благоевград Румен Калайджиев. 

Двамата, които са собственици на хотелите "Монте Кристо"-бившата градска баня и на "Езерец", са във война и взаимно се съдят за неправомерното ползване на водата. 

Томов и заместниците му отчетоха днес 3 месеца от началото на мандата. 13 000 000 е финансовият недоимък в общинската хазна до момента. Очакват парични постъпления след старта на данъчната кампания.

Очакват се пари от реализирани европейски проекти, но предстои плащане на наложени санкции по тях. Такъв е примерът с глобата по проекта за изградените социални жилища в квартал "Освобождение", каза зам.-кметът Ясен Попвасилев.

 

 

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook