ОИК-Благоевград решава пак за кмета Томов

22/01/2020 14:44 0 Коментирай

Казусът за детрониране на благоевградския кмет Румен Томов се връща отново в Общинската избирателна комисия.

Административният съдия Димитър Узунов върна делото за ново разглеждане. Отправени са и конкретни указания за действие, съгласно член 41 от ЗМСМА.

Искането за прекратяване на пълномощията първоначално беше предявено от бившия градоначалник Атанас Камбитов, тъй като в законовия срок - 4 декември, Томов не е бил заличен като управител на едноличната си фирма от Търговския регистър.

Последва гласуване в ОИК-Благоевград. На заседанието в края на миналата година за предстрочното отстраняване на кмета Румен Томов гласуваха четирима от членовете на ОИК, които са от ГЕРБ.

След това делото влезе в Административен съд-Благоевград по жалби на ГЕРБ и на кандидатите за кметове Албина Анева, Валери Смиленов и Илия Илиев.

По време на делото на 14 януари, адвокатът на Томов - Милана Кривачка, изтъкна, че жалбите им са неоснователни и нередовни.

Със съдебния акт Административен съд - Благоевград се произнесе по жалбите на ГЕРБ и МИР. Съдът остави без разглеждане жалбите на ПП „Нова алтернатива“ и ПП „Свобода“, тъй като същите нямат представители в ОбС – Благоевград и като такива, според ЗМСМА, нямат интерес и не са активно легитимирани да обжалват решението на ОИК.

"При новото произнасяне ОИК-Благоевград следва стриктно да приложи неблагоприятните последици на чл. 42, ал. 1, т. 5 във връзка с разпоредбата на чл. 41, ал. 3 от ЗМСМА – предсрочно прекратяване пълномощията на Румен Томов, избран за кмет на община Благоевград, с излагане на ясни, конкретни и обосновани съображения, съобразявайки мотивите в настоящия съдебен акт", сочи съдия Димитър Узунов в решението си.

Решението обаче подлежи на обжалване в 7-дневен срок.

 

 

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook