Донев: С 30 процента поскъпват стоките от производител до магазин

07/02/2023 14:47 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Служебният премиер Гълъб Донев обеща мониторинг на всички хранителни стоки с цел овладяване на инфлацията.

"Разликата между цени от производителя, търговеца до щанда е 30 процента. Ще се разработи механизъм за контрол от производителите до хипермаркерите и малките магазини. Това ще е същата практика, с която са овладени цените на горивата. Наблюдава се плавно понижение на инфлацията", обяви Донев.

"Целта е гражданите да участват в контрола от производител до щанда без нарушаване на пазарните правила. Ще покажем нелоялните търговски практики къде се изкривяват търговските практики. Ще покажем движението на стоката през митниците, НАП, през логостичната верига до магазините. Ще проследим не само формирането на цена, но и формирането на печалбите. Искаме да гарантираме, че българският потребител е осведомен ценово и за качество, за да имаме пълна сравнимост на пазарите в ЕС и у нас. Този мониторинг ще бъде ежедневен", каза той.

"Готови сме с предложения в законодателството, които да вкарат в правни норми търговията с храни. Ще се следи и за нелоялна търговска практика. Няма да се намесваме на свободния пазар, но няма да допуснем нарастване на цените във веригите, допълни Гълъб Донев, пред националната телевизия. Обмисля се постоянен сайт, където да се включат и търговските вериги, за да се направят етични правила и да има съпоставимост между цена и качество.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook