Санданчанинът Балтаков напуска шефския пост в БНР

21/10/2020 18:50 1 Коментирай
Снимка бгнес Снимка: бгнес

Андон Балтаков - генералният директор на БНР, настоява пред СЕМ за предстрочно прекратяване на мандата.

Той е депозирал уведомлението си днес пред председателя на надзорния орган Бетина Жотева. Настоява договорът, с който е поел управлението на БНР в началото на годината, да бъде прекратен, считано от 1 ноември. 

“Изключително съм възмутен от липсата на управленска воля за промяна в българската нормативна уредба, която да гарантира независимо и напълно свободно от политически вмешателства обществено Българско национално радио”, подчертава пред държавната медия Андон Балтаков. Той не коментира кой и по какъв начин спъва електронната медия. "Манипулира се и се фалшифицира моето мнение като генерален директор на Българското национално радио, посочи Андон Балтаков.

Според Балтаков, в доклада на министъра на културата Боил Банов, с който се предлага проект на закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията, е подменен текстът, одобрен от БНР. Основните промени, за които настоява Общественото радио, са изключени от внесения текст, но под тях стои одобрението на Генералния директор на БНР, получено преди месец за друг законопроект, обясни Андон Балтаков, който поиска оставката на Боил Банов. 

"Става въпрос наистина за поставяне на фундаментите на обществените медии в България. 20 години и повече обществото иска да има гарантирано свободни, независими обществени медии и продължаваме да шикалкавим и продължаваме да правим чисто от административна гледна точка да се търсят вратички, за да могат да се оставят вратички. Затова БНР в частност, не мога да говоря за БНТ, да могат да се прокарват политически интереси. Не мога да го допусна това нещо".

Андон Балтаков е журналист от Сандански. Той е бивш директор на CNN и Associated Press.

При спечелване на конкурса за директор Балтаков представи модерна концепция за развитието на Българското национално радио. Идеята му беше да го преобрази и адаптира към дигиталните медии, изграждайки един изцяло нов продукт с новаторска програма и съдържание.

Напиши коментар

Коментари

  1. аз -
    Браво,пич,личи си професоиналзма ти!

Социално

новини благоевград facebook