Патриотични шествия в Благоевград и Гоце Делчев

04/05/2024 09:12 1 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Патриоти и признателни благоевградчани се включват в шествие по повод 121 години от убийството на легендарния войвода Гоце Делчев.

Церемонията е на 4 май пред величествения му паметник на площад "Македония" в Благоевград. Шествието тръгва в 11.00 часа от района на Съдебната палата, преминава по улица "Тодор Александров" до площадното пространство.

Гоце Делчев е една от най-значимите личности в българската история, дал живота си за освобождението на Пиринска Македония. Роден е в Кукуш през 1872 г. Благодарение на неговите усилия ВМОРО се сдобива със своята четническа армия, привлича в редиците си способни войводи и разгръща активна дейност в Одринска Тракия. Загива през 1903 г. край село Баница в сражение с турци. Благоевград е неразривно свързан със съдбата на Гоце Делчев. В двора а църквата „Въведение богородично“ е издигнат и мемориал на Делчевия род, където почиват костите на негови сродници. В Гоце Делчев признателните граждани също се покранят пред делото на своя патрон. Има възспоменателни тържества на централния площад и пред паметника на Гоце в местността "Попови Ливади".  Войводата ще бъде почетен днес във всички населени места в Пиринско.

 

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Янка -
    Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto

Социално

новини благоевград facebook