Скандали за газопровода Банско - Разлог

12/07/2024 08:01 0 Коментирай
Снимка бгнес Снимка: бгнес

Изграждането на отклонение към Банско и Разлог за пореден път се отлага - сега с нови 3 години. Претекстът е, че излизало скъпо и можело да е рентабилно само ако се осигури поне 75% външно финансиране, при това безвъзмездно, а такива пари не са намерени. Това твърдят от БТГ. Става дума за газопровод с дължина 37 километра.

Парадоксът е, че преди повече от 10 години от самия "Булгартрансгаз" лансираха в тогавашания си план за развитие "ръкава" към Банско, като обясняваха колко ефективна и полезна ще е тази инвестиция. Заради масовото използване на твърди горива за битово отопление Разложата котловина е "отличник" по концентрация на прахови частици. Това обявиха кметовете на двете общини пред КЕВР.

В пренебрегнатите от дружеството Банско и Разлог градове има 50 километра разпределителна мрежа, обхващаща над 150 стопански и 500 битови клиенти с над 30 хил мвтч годишно потребление. Председателят на КЕВР Иван Иванов също разкритикува двойния аршин, който държавното предприятие прилага, като сефокусира върху едни инвестиции и неглижира други. Той директно попита представителите на" БТГ" чии интереси се прокарват с избора на проекти.  Иванов обърна внимание на разширяването на газохранилището в Чирен. Той изрази опасения, че то ще обслужва най-вече "Балкански поток" - газовата тръба, която е над 80% резервирана от руската "Газпромекспорт", а само 20 процента ще могат да се ползват от други компании, които искат да пренасят и нагнетяват газ в Чирен.

КЕВР поръча на "Булгартрангаз" да поработи още върху 10-годишния си план, като го съобрази с отправените забележки и становища. Председателят на енергийната комисия обяви, че насрочва следващото обсъждане вече на закрито заседание, за 31 юли. Свързването на общини като Банско, Разлог, Хисаря, Приморско с националната газова мрежа необяснимо е изпаднало при актуализирането на мащабната програма на държавното предприятие за 2024-2033 г. Добре е, че "Булгартрансгаз" работи по важни трансгранични проекти като Вертикалния газов коридор, но трябва да отдели много повече инвестиции за вътрешния пазар, единодушни бяха участниците в обсъждането.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook