Пропаднаха планове за ремонт на централни улици в Благоевград

11/07/2024 21:54 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Няма да се ремонтират на този етап три централни улици в Благоевград. Това обяви на информационна среща с живеещите около Градската баня, читалището и Джамията кметът Методи Байкушев. Въпреки подписаното споразумение с МРРБ преди няколко месеца и гръмката разгласа от местната власт, че ще се вложат 50 милиона лева, се оказва, че предстои ремонт само на две от въпросните улици.

До 20 дни започва частична рехабилитация на улиците „Иларион Макариополски“ и „Аргир Манасиев“, за които общинската администрацията е получила авансово плащане. За улиците „Св. Иван Рилски“, „Иван Вазов“ и „Захари Стоянов“ градоначалникът обясни, че няма отпуснати пари.

„Улиците, с които започваме сега са първите, за които получаваме средства, и то частично. Тази програма, която даде възможност на всички общини е прецедент и нашата администрация, както и много други общини сме благодарни за това. Когато няма редовно правителство нещата в държавата се случват по-бавно, очакваме в най-скоро време да получим средствата, за да започнем с тези важни ремонти. Всеки ден звъним и питаме“, заяви Байкушев.

Той припомни, че всяка от изброените улици ще бъде цялостно обновена. Дейностите, които ще извършат изпълнителите са ремонт и реконструкция на ВиК мрежата, както и полагане на асфалтова настилка и изграждане на тротоари. И за петте улици са проведени обществени поръчки и са избрани изпълнители още преди встъпването в длъжност на настоящото ръководство. 

На срещата бяха поканени и живущите на ул. „Антим I“, за която има готов проект за ремонт и администрацията очаква да бъде поканена за сключване на споразумение с МРРБ. Жителите там също ще бъдат засегнати от временната организация на движение, която ще бъде въведена. „Знам, че тези ремонти ще създадат трудности за всички, които живеете или работите в района, затова ви моля за търпение и разбиране. Вярвам, че след приключване на всички дейности тази част на града ще бъде за пример“, каза кметът.

По време на срещата присъстващите активно задаваха въпроси и даваха идеи за улесняване на временната организация на движение. Кметът поясни, че предстои да се намери най-доброто и безопасно решение по отношение на паркирането в района на ремонтните дейности. Той допълни, че първоначално разработеният план на движение е включвал ремонт на всички улици в "карето" едновременно, но поради забавеното финансиране се налага Общината да взема решения в движение.

На този етап администрацията работи по изграждане на проектна готовност, за да има възможност да кандидатства за финансиране на нови проекти по различни национални и европейски програми.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook