Слаб интерес в Благоевград за подмяна на печките за отопление

30/07/2024 09:46 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

15 заявления за подмяна на печките и инсталациите за твърдо гориво са подадени до момента в Благоевград. Жителите в общината се плашат от бумащината, за да се снабдят с климатиции, за които се смята, че са с ниско качество.

Преди това обаче трябва да се справят с документацията, а също да бъдат посетени от няколко комисии и едва тогава от общинското дружество "Биострой" да демонтира печките в домовете на благоевградчани. Срокът за кандидатстване е до 23 октомври.

От реализирането на проекта, свързан с подобряване качеството на въздуха на територията на общината, могат да се възползват над 4 хиляди домакинства, информираха от Общината.

"Близо 22 милиона лева са средствата, които ще бъдат инвестирани в подмяната на отоплителните уреди", припомни ръководителят на проекта Елена Пандурска. Целта е замяната на печки или котли на твърдо гориво с алтернативни екологични източници на отопление.

Финансирането на цялостната процедура се базира върху предварително социологическо проучване, направено на територията на общината. Според него, домакинствата ползващи твърдо гориво за отопление са над 4 хил. в селата и в администравния център на общината. При кандидатстването за подмяната ще се изискват и сериозен набор от документи, уточни Елена Пандурска. Едно от тях е представяне на нотариален акт за собственост на жилището.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook