Социализират възрастни и хора с увреждания

05/10/2023 08:28 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Агенцията за социално подпомагане изпълнява дейностите по проект "Нова дългосрочна грижа за възрастните и хората с увреждания" в Кюстендил и още 36 общини. Социалният център е в село Вратца. Дългосрочните грижи позволяват на хората, които имат значителни затруднения и дефицити, да поддържат качеството си на живот и да правят неща, които са важни за тях, възможно най-независимо и възможно най-безопасно, като същевременно се гарантират техните основни права и свободи и се уважава човешкото им достойнство.

Подобряването на предоставяните услуги за дългосрочни грижи е също така инвестиция в устойчивостта и ефективността на системите за здравеопазване и социална защита. То насърчава ефективното разпределение на оскъдните ресурси, избягва скъпото дублиране на задачи и улеснява предоставянето на грижи в най-подходящите условия. Липсата или недостатъчността на услугите за дългосрочна грижа натоварват неформално лицата, полагащи грижи, като ограничават способността им да участват на пазара на труда и следователно намаляват потенциала за икономически растеж на национално ниво.

Условията там се доближават до семейната среда и предоставят възможности за по-самостоятелна и безопасна грижа. Важно е да отбележим, че екипната работа на професионалистите, които работят в новоизградените центрове е в основата на същинската интеграция и положителните резултати. Те преминават през специализирани обучения, за да въведат добрите практики от други държави, и да променят модела на работа с хора с увреждания и умствена изостаналост. Добрите услуги за дългосрочни грижи са от полза за благосъстоянието на хората, които се нуждаят от тях, както и за техните семейства и общности.  

Достъпът до резидентен тип услуги за помощ, рехабилитация, обучения и информация помага за защита на психическото и физическото здраве на близките и семействата. Възможностите, които предоставят услугите могат да гарантират, че домакинствата не са обременени от ненужен финансов натиск и биха могли да се възползват пълноценно от икономическите възможности.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook