Камбитов обяви пред благоевградчани 4-годишна управленска програма

04/10/2023 21:41 1 Коментирай

Широкообхватна 4-годишна програма за развитие на Благоевград представи пред съгражданите си бившият градоначалник и кандидат за пореден мандат Атанас Камбитов. Отговори и на въпроси на част от присъствалите в зала "22 септември". Презентацията започна с отчет за свършеното по време на управленските му 8 години. Отбеляза и какво не е свършено поради липса на време. "Сега трябва да трябва да наваксаме пропуснатото, без да отправям упреци към тези след мен", каза Камбитов и подчерта, че благоевградчани заслужават това да се случи, очакват го.

Като приоритетно е решаването на икономическите проблеми, с цел подобляване на благосъстоянието на всички в града и останалите населени места. Привличането на инвестиции и пари по различни европейски програми е сред акцентите за следващите четири години. Камбитов коментира в детайли казуса с Индустриалната зона в Благоевград, която липсва и е трън в очите на бизнеса. Той зададе въпрос защо не се е работило по изграждането на зоната в района на одобрените за целта 115 декара общински терен в местността "Черешарниците". Камбитов подчерта, че през 2019 година е подписан меморандум с "Индустриални зони" АД, но всичко е останало само на хартия, тъй като тези след него са го неглижирали. Районът е с подходяща довеждаща инфраструктура. Има близка подстанция, граничи с главен път Е-79, с АМ "Струма", има локален път. Може да е готова за по-малко от 18 месеца. Според него това е най-доброто място за бъдещите инвеститори.

Той коментира и казуса с парк "Македония". Припомни колко много е построено от съекипниците му през 2016 година. "Тогава военното министерство актува част от бившата казарма на Община - Благоевград, но само за обществени нужди - парк, спорти зали, църква. Ако сега започне да се изгражда така наречената индустриална зона номер две, ще последват дела, а Общината ще ги загуби, смята Камбитов. Най-добър вариант е теренът да се върне обратно на МО, а след това да се придобие отново чрез Министерствата на икономиката и на финансите. И в този случай земите остават общинска собственост", обясни д-р Камбитов.

Кандидатът за кмет попита защо не се работи за укрепване на свлачището към "Бачиново", за забавения твърде много мост край Покровник, за липсата на подлез на железопътната линия в квартал "Грамада". Повтори за пореден път, че такъв вече щеше да има, но предпочетено да се закупят елекробуси, за които занапред предстоят излишни разходи за общинската хазна, при положение, че държавата бе отпуснала над 3 милиона безвъзмезднно.

Пред благоевградчани Камбитов той обрисува уличната инфрастуктура като плачевна и обяви, че може да се изкърпят всички дупки и да се обезопасят пешеходни зони само за седмица. След това ще се пръдължи с рехабилитация на мрежата, в това число и на водните съоръжения.

В програмата му са залегнали множество проекти, старт на санирането, което по негово време достигна до 85 процента обновяване на сградите в града. "Има възможност за две кръгони кръстовища - при Югозападния университет и към квартал "Струмско". С екипа ми, който е готов, може да направим няколко паркинга. Един от тях при сегашния под един от мостовета над Бистрица, само, че на два етажа. Ще имаме паркиг при частната болница, а при пазара за около 250 места. Ще се увеличи капацитета и на паркинга, който сега се ползва от "Паркинги и гаражи" като наказателен при бившия комплекс "Кончето". Ще се разшири улица "Славянска", заяви Камбитов. За половин година в Благоевград ще има нов приют за бездомни кучета. Планира нов старчески дом и детска градина. Атанас Камбитов анонсира и предстоящите дейности в социалната сфера, образованието, културата. Ще се завишат паричните помощи за новородени в града и селата. Набляга и на административния капацитет. Смята да разкрие Административно-правен отдел и не на шега заяви, че би могъл да предложи на опонента му в кметската надпревара - Методи Байкушев, за да го оглави.

 

 

Напиши коментар

Коментари

  1. симитли -
    Guem

Социално

новини благоевград facebook