Издирваха туристки в Рила

20/07/2020 15:04 0 Коментирай
Снимка Фейсбук Снимка: Фейсбук

Спасители от ПСС-Благоевград откриха бедстващи туристки в нощните часове. Сиглалът бил подаден от хижар на "Рибни езера" чрез монтираната радиостанция. В акцията по издирването им моментално се включили Георги В. Ботев, Георги Г. Ботев, Захари Петров, Иван Стоименов, Робърт Апостолов, Илиян Чипов и Здравко Мавродиев от благоевградския отряд. Пристигнали на място, но се оказало, че планинарките са напуснали локацията.

"Търсеше се помощ за пострадала при слизане от Водния чал към хижата туристка, която в района "Маринковица" ( над кантона на НЕК ) е паднала и контузила крака си, като не може да продължи да се придвижва сама. Веднага се сформира екип от отряда и се отправихме към посоченото място. По пътя над Рилски Манастир застигнахме бял микробус, който се движеше пред нас нагоре към "Кирилова Поляна". След многократно присветване с фаровете, чак по черния път след поляната, колата отби встрани и спря. След кратък разговор с водача, разбрахме, че той е транспортирал три туристки, едната от които е пострадалата жена до Рилски манастир. Не беше предадена никаква информация за случилото се към ПСС", коментираха от ПСС.

"Върнахме се обратно към Рилски Манастир и след разговор с охраната, открихме, че туристките са настанени в хотела на манастира. Те бяха доста добре подготвени и запознати с района, но леко премръзнали поради подгизналите обувки и дрехи, вследствие валежите и мокрият терен. Бяха уютно настанени в затоплена стая, където се чувстваха добре. Прегледахме пострадалата и имобилизирахме увредената става, с уговорката на сутринта да бъде транспортирана за преглед в болница", обясниха спасителите.

Те апелират искащите помощ да не се отклоняват от посочото в сигнала място, така най-бързо ще бъдат намерени и спасени.

"Всяко преместване от зададено място или подадени координати пречи за бързото откриване на пострадал, което в пресечена местност и липса на комуникации може да бъде фатално. Благодарим на човека помогнал с транспорт на туристките, но това можеше да коства на екипа ни няколкочасово издирване на пострадалата през нощта в района на "Маринковица", казаха от ПСС.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook