Забраниха туристи на "Бъбрека", ревизират строителството

30/06/2020 15:44 0 Коментирай
Снимка Фейсбук Снимка: Фейсбук

Забраниха на туристи да посещават Седемте рилски езера. Охранителите към НП "Рила" не допускат природолюбителите да доближават до езерото "Бъбрека", където само преди дни снимаха багер около най-чистите води в планината.

От управата на Националния парк обясниха светкавично, че се извършват рехабилитационно-възстановителни дейности и заради това за ограничава потока от туристи.

Изграждат се пътеки с огради по проект за над 8 000 000 лева. Както вече информирахме, в района на езерата работи фирма, близка до лидера на ДРОМ и бивш депутат от ДПС Илия Илиев.

Дейностите са съгласно одобрен идеен проект за оформяне на маркирана туристическа пътека и изграждане на съоръжения за ограничаване на потока от туристи по цялата дължина на туристическата пътека от горна лифтова станция и от Рибно езеро по лятната туристическа пътека до хижа "Рилски езера".

От Дирекция НП "Рила" съобщават още, че се предприемат мерки за борба с ерозиралите участъци и регламентиране на туристическия поток в най-посещавания на територията на парка район - циркуса на Седемте езера.

Ще има парапети против преминаване на туристи извън разрешените пътеки, а също трошено-каменна настилка. От дирекцията посочват още, че целта е намаляване на човешкия натиск на по-овлажнените места и намаляване засушаването в природното местообитание. Трасето от езеро Бъбрека до езеро Сълзата ще се изпълни с каменни плочи с използване на съществуващ скален материал. Ще се оформят маркирани пешеходни пътеки, спиращи туристопотока по алтернативни трасета, както и ще се затвори достъпът до нерегламентирани пътеки.

Междувременно днес вицепремиерът Томислав Дончев коментира рехабилитацията като много грозно нещо. Той се закани да извърши проверка по случая. Томислав Дончев разпореди със специално писмо до министър Емил Димитров незабавно да спре изпълнението на дейностите по проекта.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook