Спомен за Яворов в Благоевград и Гоце Делчев

13/01/2024 16:11 0 Коментирай

Благоевградчани и гоцеделчевци честваха 146 години от рождението на Пейо Яворов. Семпло го почетоха пред бюст-паметника в центъра на Благоевград. Ученици от Девето ОУ, което носи неговото име, припомниха факти от живота и патриотичното му дело в Пиринско. Рецитираха незабравими стихове на поета. Цветя поднесоха и пред паметника на Мара Бунева.

В Гоце Делчев също имаше възпоменателно тържество. Яворов е първият кмет на тогавашен Неврокоп, след освобождението на града. Той е и един от съратниците на Гоце Делчев, негов биограф. Бил е в четите на Михаил Чаков и Яне Сандански. При избухването на Балканската, която през 1912 година носи освобождение на Пиринския край, поетът е доброволец в Македоно-Одринското опълчение и оглавява чета.

106 години след трагичната смърт на Пейо Яворов на бял свят излязоха непознати до този момент стихотворения, писма и документи. Според специалисти имат изключителна литературна стойност. Става въпрос за общо 19 оригинални документа. Има четири писма до Тодор Александров в София, до Таньо Николов в Мехомия, сегашен Разлог, до Тодор Тодоров в София и до Христо Чернопеев. Има още девет творби от Яворов, четири разписки, един къс от знаме в рамка и едно отделно стихотворение.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook