Спряха пътя към античния град Хераклея Синтика

20/11/2019 09:20 3 Коментирай

Благоевградската прокуратура спря изграждането на пътя до античния град Хераклея Синтика край петричкото село Рупите.

Пътят се строи по проект на Община-Петрич. Стопирането на дейностите е по заповед на РИОСВ. Изяснява се сигнал от неправителствена организация, че са засегнати територии, попадащи в "Натура 2000".

Природазащитници изтъкват, че са проведени незаконни процедури и са подадени от общинарите в Петрич неверни данни. Прокуратурата все още проверява фактите, съобщиха от държавното обвинение в Благоевград.

"Проблемът с този път е, че той засяга защитени местообитания. В момента са минали процедури за неговото одобрение, които са в разрез със закона, именно защото информацията, на която е стъпил е невярна. Т.е. Община Петрич подава невярна информация, че тук няма защитени местообитания на видове, следователно всички решения на РИОСВ и на всички останали институции са погрешни и незаконни", информираха от Сдружение за дива природа "Балкани".

"Това е пътят, който е отразен и в кадастралната карта. Това е местен път, по който става осъществяването на движението до Ванга и до Хераклея Синтика. Тук всичко е защитена зона. След като тук е отредено и позволено да се строи, това явно е допустимото място за строителството му. Това, което искаме да направим е да урегулираме движението тук", коментира пред бтв представител на Общината. "Ако попитаме местните хора - всички са "за" да се направи този път, аз също лично съм "за". Не съм притеснен за защитената зона, защото не виждам кои са тези видове, които ще застрашим", каза кметът на село Рупите Георги Атанасов.

Напиши коментар

Коментари

  1. К Н -
    ПРЕМИЕРА ДА ВЗЕМЕ НЕЩАТА В СВОИ РЪЦЕ С ТОЗИ ПЪТ, Срамота толкова много време мина и ништо не е направено????
  2. Стане Пенев -
    Аман, бе! За малоумници ни взехте! Що лъжи изрекохте, не ви ли срам? Защото: нито РИОСВ, нито прокуратурата са спирали строежа, той си е спрян по всички правила от общината, защото в момента не може да се прави каквото и да е било. Даже в публикуваното писмо на РИОСВ е написано, че не се строи!
  3. Никола Иванов Фичев -
    \"Ако попитаме местните хора - всички са \"за\" да се направи този път...\" НО АКО ПОПИТАТЕ ДЪРЖАВАТА ИЛИ ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ (даващи парите) МИЛЯ, ЧЕ ОТГОВОРЪТ ЩЕ \"НЕ\"!!!!

Социално

новини благоевград facebook