Строги правила за тротинетките, има и глоби

25/04/2024 19:04 0 Коментирай
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

Общинари въведоха строги правила за карането на тротинетки. Забранява се придвижването с тях да се извършва в паркове, градини, площади, детски площадки, площи, предназначени само за пешеходци. Решението на е кметския екип в Кюстендил, което срещна одобрение от местните съветници.

Децата до 14 години са лишение от каране на тритинетки. Момчета и момичета до 18 години задължгително трябва да са с каски.

Водачите на индивидуални електрически тротинетки са задължени да спазват Закона за движение по пътищата. Навършилите 16 години могат да управляват по велосипедната инфраструктура и по пътищата и уличната мрежа. Въвежда се максимална скорост 25 километра в час.

Тротинетките трябва да са с зправни спирачки, механичен или електронен звънец, устройство за излъчване на бяла или жълта добре различима светлина отпред, устройство за излъчване на червена светлина отзад.

Глобите за нарушителите на правилата са в размер на 10 лева, ако индивидуалното електрическо превозно средство няма осветление или водачът до 18 години не е с каска. 50 лева ще е санкцията, ако спирачната система не е изправна или ако водачът няма светлоотразителни елементи или се движи нерегламентирано, решиха съветниците в Кюстендил.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook