"За хляба наш" в Благоевград

26/04/2024 08:12 0 Коментирай
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

Благоевград е събирателен център за повече от 1000 деца и младежи от цяла България, обединени от родните традиции и обичаи.

И тази година конкурсът "За хлаба наш" започна с освещаване на хляба от Неврокопския митрополит Серафим и свещеници от храм "Въведение Богородично".

Поканена е и Мая Дамянкина, която е сред основателите на празника през 1998 година. По този повод директорът на Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград й връчи почетен плакет.

След кратка музикална програма бяха наградени участниците в конкурса „Научна разработка“. Ежегодно сцената на „За хляба наш…“ привлича стотици деца с цел да бъдат представени българските традиции, свързани с производството на хляб и хлебни продукти. Всички те чрез своя талант стават част от богатата и разнообразна програма на празника. 

Конкурсът продължава и в следващите два дни. Организаторите са подготвили мастър демонстрации по приготвяне на хляб и изложби на хлебни изделия и на творби „Макети“, ученици ще представят ритуали, песни и танци, свързани с българските традиции, като празникът ще завърши с награждаване на победителите в останалите раздели.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook