Строят затворен комплекс в градски парк, управниците мълчат

27/06/2022 09:49 0 Коментирай

Докато кмет и съветници обещават, че няма да допуснат строителство в защитен от закона градски парк, е проектиран затворен жилищен комплекс в него. Обявиха, че е завършен първи етап от инвестицията. Определиха и цени за паралии - средно 1200 евро на квадрат, дори има малко свободни апартаменти. 

Лукзозните жилища са в уникалния парк "Свети Врач" в Сандански, става ясно от рекламни публикации на строителната компания "Актив Билд", управлявана от Веселин Владимиров Кърпаров. 

"River Residence" е комплекс с подземни гаражи, разположен в красивия парк в Сандански, до тиха река, имногобройни кътчета за отдих и 5 минерални басейна. Около комплекса има 8 декара парк - градина с места за отдих", съобщават инвеститорите на страницата си във фейсбук - https://riverresidence.bg/.

"Жилищата ще са най-съвременен дизайн и висококачествени материали съобразени със световните тенденции. Нее сме зелени, зелените площи дават възможност за разнообразни дейности сред природата. Подземните гаражи са пълно решение за паркиране без достъп на автомобили до парковата среда. Градският парк "Свети Врач" - перлата на слънчевия град Сандански, е нашият стремеж, да го поддържаме и запазим за поколения наред.

Междувременно от Общината отказаха да коментират за Еновина грандиозния проект. Припомняме, че преди месеци, във връзка с публикация в социалните мрежи, че “Голям терен от парк „Свети Врач“ ще бъде превърнат в паркинг“, община Сандански информира:

– проектът е за рехабилитация на съществуващите паркоместа над тренировъчното футболно игрище и изграждане на нови паркови места в района на Виенското колело.

– предвижда се изграждането на директна пешеходна връзка за достъп до парк „Свети Врач“, чрез изграждането на пешеходен мост с велоалея над река Санданска Бистрица.

– реализацията на проекта не засяга границите на парк „Свети Врач“.

Желанието на общината е да отговори на обществения интерес, като осигури пешеходна връзка на жителите на кв. „Смилово“ с градския парк, облекчаване на паркинга около езерото в парка и улесняване на жителите и гостите при посещението им на футболните тренировъчни игрища.

Независимо от статута на парка като паметник, опитите в него да се строи продължават вече повече от 30 години. Още от началото на 90-те в териториите, които граничат непосредствено с парка, са били одобрявани частични подробни устройствени планове за отделни частни имоти.

Припомняме, че на извънредно заседание, преведено на 24 март, Общинският съвет в Сандански взе решение Подробният устройствен план на градския парк "Св. Врач" да бъде допълнен с няколко имота общинска собственост, а частните имоти в него да бъдат отчуждени и актувани като публична собственост. Решението бе прието с 15 гласа "за", 4 "въздържали се" и нито един против от присъствалите съветници.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook