АС - Благоевград решава за багерите в парк "Бачиново"

03/07/2021 12:36 1 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Стартира делото срещу застрояване на 19 декара в благоевградския парк "Бачиново". Административният процес е по жалба на 14 благоевградчани, които настояват да се спре строежа на затворен мегакомплекс с хотели, басейни, жилища, ресторант и други екстри от близката до властта фирма "Универсал Строй Консулт" на бившия червен съветник в града Георги Ганджов.

Делото бе заведено на 15 март след серия протести за запазване на "Бачиново". Жалбоподателите са и срещу разрешителното, издадено от РИОСВ, съгласно което няма нужда от екологична оценка на плана за застрояване на този терен.

Теренът в "зелените дробове" на Благоевград е въз основа на скандална заменка отпреди години - тогава се парцелът се отдава срещу етаж за нуждите на Административен съд в сградата на МОЛ "Възраждане".

Припомняме, че кортовете са разположени в заливаема зона на река Бистрица, в която съгласно всякакви европейски директиви и българско законодателство е забранено да се строят курортни и жилищни сгради и паркинги за коли. Под кортовете се намират 2-ри и 3-ти пояс на част от водоизточниците на Благоевград, в които зони също е забранено строителство на такъв тип сгради и съоръжения. Това е част от констатациите на Басейнова дирекциа, която се противопостави на застрояването в парка, но РИОСВ не се съобрази с доклада.

По време на делото в АС 14-благоевградчани са поискали да задължи Басейнова дирекция-Благоевград да покаже къде точно преминават заливаемите зони на реката. В същото време. Адвокатът на "Универсал Стрй Консулт" оспорва правото им да водят това дело, тъй като според него не са заинтересована страна.

Делото е отложено за 27 октомври. Предстои новоизбраният кмет на Благоевград и старият Общински съвет паралелно да проучат и приложат всички законови и административни механизми, които са в техните ръце, за да защитят интересите на гражданите.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. запознат -
    Багдатският лъжец е виновен за всичко в Благоевград!

Социално

новини благоевград facebook