Студент дари плазма за д-р Спас Радев

08/11/2020 13:55 1 Коментирай
Снимка Фейсбук Снимка: Фейсбук

Студент от Академията на МВР дари плазма за заразения с коронавирус разложки лекар Спас Радев.

Боби Т. откликна пръв на призива на екипа на столичната Университетска болница "Света Анна" за спасение на д-р Радев, който е в тежко състояние, както и за още 50 медици в различни ковид отделения. За милосърдие призова вчера и кметът на Разлог Красимир Герчев.

"Успях да даря реконвалесцентна плазма. Успях и да посоча д-р Спас Радев от Разлог, който има спешна нужда от плазма. Теост, едната от трите ми плазми, ще отиде при него", обяви студентът, който е от Велико Търново.

"Лекарите и тук са впечатлени от изградените ми антитела и със сигурност ще помогне", надява се Боби.

Боби публикува още, че е негов дълг да спаси човешки живот, но не скри, че здравната ни система действа неадекватно. 

"Прекарал съм COVID-19 и слушам всекидневно само апели към хората от власт имащите и как няма дарители за плазмафереза и било дефицит, а можело да спасиш между 2 и 4 човека в тежко състояние. Отивам аз на 21.10.2020 г. във ВМА да видя дали мога да изпълня гражданския си дълг (поне според мен), т.е. дали имам антитела и се указва, че имам ТРИ пъти над нормата, млад съм, нямам никакви заболявания, т.е. идеален да даря плазмафереза. Екипът на проф. Попов във ВМА е много мил, като се държат професионално и включително с него разговаряме и ми обяснява всичко, както и ми показва апарата и прочие. Вирусологията ми е готова, вкл. и коя кръвна група съм (0+) и хемоглобина ми е перфектен, т.е. готово е всичко", коментира младият мъж.

"Отивам да даря плазмафереза на 23.10.2020 г. /петък/ (400 мл.) и разбирам с огромно разочарование, че от цялата страна звънят и търсят плазма за пациенти, кръводарите няма, а единственият апарат на това огромно лечебно заведение - ВМА, за плазмафереза се е счупил и инженерът щял да дойде в понеделник. Лекарката се обажда в забележете - Националния център по Трансфузионна хематология, и оттам ни отказват такова нещо с мотива, че е вече петък и тъкмо минава 12:00 ч., а събота и неделя пък било абсурд, т.е. почивка са. В мен се събуди меко казано ярост и разочарование", не скри Боби Т.

"Лекарите на първа линия са на ръба на силите си и не са почивали от месеци, а тези от НЦТХ, с какво се умориха. От години слушаме, че няма желаещи за даване на кръв и бездействат. Ние в пандемия ли сме или какво❓ Колко човека може да починат заради липсата на елементарна координация, резервен апарат и план на действие❓ #Кой ще поеме вината, ако умре някой❓ И още доста въпросителни. Щели да ме търсят активно да даря ама идната седмица", пита се студентът.

"Никой не ме потърси и въпросната седмица. Реших да потърся НЦТХ отново на 3 ноември, но какво се случва и ми се заявява - можели да ми запишат час за 9 ноември. Казвам, че искам да даря спешно кръв за познат, а отделно лекар от моята кръвна група от Варна има нужда, но ми се заявява, че не можело да посоча на кого да даря кръв, а те щели да решат. Даряването би следвало да е личен акт и да имаш опция при необходимост, да посочиш лицето на което искаш да дариш кръв, ако нямаш такъв познат или близък и доброволно си решил (както предното ми ходене), да я дават на когото преценят, но да нямам право на избор е АБСУРДНО❗️ И доколкото си познавам скапаната държава съм убеден, че и там кръвта би се разпределила на принципа - първо нашите си хора, а после обикновените, но не и с моята. Нямаме апарати за плазмафереза, които струват около 50 000 лева, но имаме 1 000 000 лева за нови лимузини на тия гадни във властта", заяви с гняв Боби Т.

 

 

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Браво -
    Адмирации, младо момче! Господ здраве да ти дава! Бъди здрав!

Социално

новини благоевград facebook