Създават с 416 000 евро парк около градска река

15/07/2024 16:29 0 Коментирай
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

Благоустрояват с 416 000 евро по трансграничен проект речно корито и инфрструктурата около него.

Предвижда се създаване на нова паркова зона "Зелен пулс" окоро река Луда Мара в Петрич. Тази зона ще обхваща територията, обособена в следните граници: от изток – река Луда Мара, от запад – ул. „Сандо Китанов“, от север – ул. „Княз Борис I“ и от юг – ул. „България“.

Проектното решение предлага функционален профил, акцентиращ повече върху пасивния отдих, предвид непосредствената близост на р. Луда Мара.
Проектът предлага съвременна планова композиция, изразяваща се в изграждане на алеи, свързващи както зоните, така и съседните квартали.
За изпълнението на дейностите ще се използват както естествени материали, така и рециклирани. Ще бъдат изградени перголни конструкции за обособяване на сенчести кътове за отдих. Проектното предложение предвижда още изграждане на изгледни площадки към реката с парапети, нови настилки по алеите, поставяне на кошчета, пейки за отдих, монтаж на осветителни тела, изграждане на напоителна система.

Залага се на допълнително ново озеленяване, което ще включва вечнозелени дървета, декоративни и цъфтящи храсти и много други.
Проектът поставя акцент и върху запазване на биоразнообразието и повишаване на информираността на хората - обособяване на различни хабитати и микропространства – трудно достъпни, захрастени пространства за гнездене на птици и размножаване на животни, поставянето на хранилки за птици.
Този проект, изготвен и защитен от Община Петрич, е в партньорство с Община Струмица, сдружение "Център за развой и промоция Промо Идея – Струмица“ и сдружение "Заедно за Сандански".

Договорът по него в МРРБ подписа зам.-кметът на Петрич Кирил Танушев.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook