Свещеник показа камбана, дарена от Неофит Рилски на родно Банско

27/08/2020 15:57 0 Коментирай

Иконом Георги Касапинов обяви неоспорим факт, че възрожденският просветител Неофит Рилски е роден в Банско, а не в разложкото село Баня.

Отец Георги от храм "Света Троица" в града под Пирин, коментира, че до края на живота си той не прекъсва връзката със своето родно място. Божият служител публикува снимки на камбана, дарена от славния българин на родния си град Банско и на най-големия храм там.

"От 1860 година до 1864-та, Неофит е игумен на Рилския манастир. Много интересна подробност е, че първата камбана на завършената през 1850 година камбанария, е подарена от игумена на манастира в Банско, а не в Гулийна Баня", подчерта отец Георги Касапинов.

Публикацията му е във връзка с гръмналия скандандал за родното място на Неофит. Преди дни в разложкото село Баня откриха бюст-паметник на възрожденеца, на който пише, че е родният му дом е там. Заради това кметът на Банско Иван Кадев сезира БАН и културното министерство да сложат край на това кощунство.

"Камбаната е изработена в Виена през 1857 година за Рилския манастир, но не влиза в употреба. През 1863 година е донесена от двама провинили се монаси на гръб през планината. За същата камбана игумен Неофит казва: "Подарявам това камбанче на моето родно Банско, да кани християните на молитва, а учениците за четмо и писмо. Това продължава до монтирането на Велегановите камбани на 10 ноември 1894 година", разказа иконом Георги Касапинов.

"След построяването на новото училище, на което входа е точно срещу кулата, дълго време с разрешение на свещениците, "камбанчето" е биело сутрин от тавана на училището с въженце спуснато от кулата до училищната арка. Нека това доказателство да бъде за поука, колко може да падне човек, тръгнал да присвоява чужда история чрез лъжи в днешно време", заяви отец Георги.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook