Светец помага за откриване на партньор в живота и загубени вещи

27/08/2023 10:50 0 Коментирай

На 27 август православният свят почита един невероятен светец – Фанурий, който е помогнал на стотици хора да открият най-подходящия партньор в живота.

Правят се обредни пит, наричани фануропита. Почти няма семейство, което да не приготвя ароматния сладък хляб, посветен на този почти неизвестен за нас светец. Неговият празник в Гърция е толкова популярен, колкото и Гергьовден. Гърците вярват, че този светец помага за намирането на всичко необходимо за човешкия живот – от изгубени вещи до намирането на добра снаха или зет. Вярата им е свързана и с етимологията на името на светеца, което означава „откриващ“, „правещ явно“. Народната памет свързва с името му извършването на много чудеса.

За живота на този светец не е известно нищо. В изворите до 14 век не се среща информация за него. През 14 в. на о. Родос, при разкопаване на останки от стара сграда, е открит малък храм със запазени останки от икони и стенописи. Там е открита икона с житийни сцени на „св. Фано“, от които се разбира, че той е бил раннохристиянски мъченик – името Фанурий му дава местният митрополит на Родос, обявявайки за откриването на иконата.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook