Свети Димитър пристигна в детска градина

26/10/2021 15:28 0 Коментирай
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

Представиха пред деца обичаите, поверията, празничната трапеза и гадаенето на Димитровден. Тържеството бе проведено във филиала на ДГ "Радост" в симитлийското село Крупник.

"Митровден - отчитане на стопанската дейност, спиране на строежите и освобождаването на ратаите" - тази сценка малчуганите разиграха под ръководството на любимата си учителка.

Най-малките, група "Пчелички" показаха прибирането на ратаите вкъщи и носене на армагани за близките си - пари, дрехи, цървули. Всички се събраха около трапезата за да празнуват с връстничката от групата Димитринка, като й подариха бяло цвете, увито с червен конец.

В трета група "Мечо Пух", на кон се появи Свети Димитър. Размята дългата си бяла брада и пусна първите снежинки. А пък на фона на звучащ тропар, децата от група "Слънчогледи" изслушаха разказ за живота на светеца. След това омесиха хляб за празничната трапеза и по стар обичай, подариха бели цветя на празнуващата имен ден педагожка Димитрина Митрева.

Инициативата бе вдъхновена от книгата на Нели Овнарска  „Думам ти щерко”, като предстои децата от всички филиали на ДГ „Радост” да бъдат запознати с по един църковен празник, описан в изданието на авторката. Идеята е на директора на ДГ „Радост„ Виктория Янчева.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook