Такса смет без увеличение за домакинства, събиращи боклуците разделно

16/01/2022 11:54 0 Коментирай
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

Стартира кампания за разделно събиране на битовите отпадъци. Домакинствата, които се включат, няма да плащат по-висока такса смет. Предложението е на градоначалника в Крестна Николай Георгиев.

Георгиев внася становището си за гласуване и в ОбС. Таксите за битов отпадък за домакинствата в общината, които приемат да събират разделно, ще останат без промяна, категоричен е кметът на Кресна.

За да се възползвате от тази възможност, е необходимо след 17 януари да плучат безплатно жълти, зелени и сини чували в сградата на Общината. Гражданитеще бъдат инструктирани на място как да събират боклуците разделно, както и кога да оставят пълните чували пред домовете си за извозване.

На по-късен етап ще има специални контейнери и нуждата от чували ще отпадне, прогнозира градоначалникът.

След завършване на регионалното депо за отпадъци на общините Сандански, Кресна и Струмяни по проект за над 9,3 милиона лева, чувствително намаляха разходите за депониране на отпадъци.

"Изградените инсталациите намаляват финансовата тежест върху община Кресна, която в момента плаща между 4 и 5 хиляди лева на месец за складирането на зеления отпадък в регионалното депо. Важно е да отбележим, че при липса на изградените сепарираща и компостираща инсталации, общинските еко такси ще растат. През следващите години в общините, където подобни съоръжения не са изградени, неминуемо ще предстои сериозно увеличение на такса смет за гражданите. Обратно, реализираният проекта ще позволи на община Кресна да запази настоящите нива на таксата, в това се състои и конкретното предложение за разделно сметосъбиране, което значително ще облекчи семейните бюджети в Кресна, мотивира се Николай Георгиев.

"Третирането на зелените и биоразградими отпадъци ще позволи да се увеличи с 20 и повече години животът на настоящото депо, което ще облекчи общинския бюджет и ще рефлектира върху бъдещите ставки на местните данъци", допълни кресненският кмет.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook