Тестове и за училищни директори

05/06/2022 13:17 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Училищните директори ще бъдат назначавани след изпити, информираха от МОН. Най-напред се явяват на писмен, който включва тест от 50 въпроса. От тях 40 са с три варианта на отговор, от които само един е верен, а 10 са със свободни отговори. Ще се изисква и решаване на четири казуса от области, свързани със спецификата на институцията - училище, детска градина, център за подкрепа на личностното развитие или друго звено.

С въпросите от теста ще се проверява наличието на стратегическа и управленска компетентност, включително административна и правна култура, умения за планиране, организиране и контрол, за управление на ресурси. Кандидат-директорите трябва да защитят и концепция за стратегическо управление на училището за 3 години напред. Това представлява втората част на конкурса, до която ще бъдат допускани само кандидати, получили минимум 30 точки от писмения изпит. Петчленна комисия ще оценява уменията им да представят писмената си концепция синтезирано и да аргументират предложенията си.

Окончателният резултат на всеки кандидат се формира като сбор от резултатите от писмения изпит и от защитата на концепцията. Максималният резултат е 100 точки.

Комисията за провеждане на конкурса ще включва трима представители на МОН, определени от министъра на образованието, представител на РУО, определен от началника. Ще има и представител на обществения съвет на училището. 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook