Трима министри дебнат за добив на пясък от Струма и Места

14/01/2021 17:09 0 Коментирай

Върховната прокуратура разпореди на трима министри да се извърши проверка за незаконно гребане на баластра от реките Струма и Места.

Според държавното обвинение това е една от възможните причини за разливите им и причинените щети.

Сезирани са екологичният министър Емил Димитров-ревизоро, вътрешният Христо Терзийски и енергийният им колега, съобщиха от ВАП.

Инспекциите трябва да установят дали е възможно незаконен добив на инертни материали от коритата на реките да са довели до скъсаните диги и подкопаните мостове в Югозапада.

Компетентните органи трябва да направят и анализ на обстановката в страната, поради продължаващите обилни валежи.

Във ВАП е образувана преписка въз основа на информация в медиите, в която са изложени доводи за връзка между незаконния добив на строителни материали и наводненията по поречието на реките Струма и Места.

Трябва да се прецени необходимостта от извършване на проверки за наличието на посочените нарушения и на други места на територията на страната, с цел предотвратяване на наводнения. Министърът на вътрешните работи следва да предприеме незабавни мерки в съответствие с правомощията си по чл.54 от Закона за защита при бедствия.

Направените констатации, предприетите конкретни мерки и действия за отстраняване на закононарушенията и последиците от тях, както и санкциониране на виновните нарушители, трябва да се отразят в обобщен доклад до ВАП в кратък срок. В него да се посочат и евентуални случаи на данни за извършени престъпления, респективно изпращане на съответните прокуратури или органи на МВР.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook