Заека в килия за незаконна баластра от Струма

14/10/2020 15:44 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Съдът в Петрич реши за собственика на нелегална пресевна в село Дрангово Алексндър Костадинов.

Известният в района като Заека е обвинен за добив на баластра от река Струма, без да има разрешение за тази дейност. Той остава в ареста с най-тежката мярка за неотклонение - "задържане под стража".

Бизнесменът бе арестуван преди дни по време на операция, водена от екологичния министър Емил Димитров в селата Дрангово и Ръждак. Припомняме, в неделния ден на място бяха установени багери и камиони с над 3000 кубика пясък, изгребан от коритото на река Струма.

Двама от помагачите на собственика на пресевната тогава успяха да избягат преди проверката. В ареста попадна само Заека.

В близост до коритото на реката бе намерена фадрома и товарен камион с мокър инертен материал. В съседното село Ръждак е открито голямо количество - 2-3 хиляди кубика депонирана баластра.

Правено е незаконно преграждане на реката с диги, като има и участъци със заблатявания. Това създава опасност от наводнения, включително засягащи съседна държава, тъй като реката е трансгранична, посочиха от прокуратурата.

Следствените действия продължават като органите на МОСВ оказват пълно съдействие. Неофициално се коментира, че пресевната инсталация е на името на криминално проявен петричанин. В Дрангово работи и фирмата на дъщерята на бившия кмет на Благоевград Атанас Камбитов. Багерите на дружеството "Бултур" бяха установени преди дни в района. Наложена е санкция, която фирмата ще обжалва в съда.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook