Тушираха стачката на автобусните шофьори

10/01/2020 13:21 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Отложиха с три месеца начисляването на тол такси. Договорката стана между представители на големи превозвачески фирми с премиера Бойко Борисов.

Протестите на автобусните шофьори се отменят, но стачната готовност остава.

Според приетите преди месец от кабинета тарифи, размерът на тол таксите трябваше да зависи от екологичиня клас на камионите и броя на осите - размерът на товарите, които превозват.

За най-масовия тежкотоварен транспорт, между 3,5 и 12 тона, тол таксата щеше е 4 стотинки за километър. За по-ниските екокласове таксата – между 5 и 7 стотинки за километър. 

Най-високи тол такси трябваше да плащат тировете над 12 тона с много оси и стар еко клас – между 11 и 36 стотинки за километър. Така разстоянието от София до Бургас или Варна ще струва 71-77 лeва.

През юни тази година ще се състои нова среща между двете страни, на която ще бъдат обсъдени цените на превозите на тол системата.

"Другата седмица ще имаме среща, за да обсъдим това, което може да се направи за следващия програмен период. Досега браншът беше изключен от възможност за участие в програмите. Имаме потвърждение за инкриминирането на нерегламентирания превоз", заяви Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи пред бтв. "Изтъкнахме пред премиера всички наши опасения и изложихме аргументите си по отношение на функциониране на тол системата. Срещнахме разбиране. Ние също поехме ангажимент до 1 март да осигурим всички условия, за да заработи тол системата", каза Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи.

Регионалният министър Петя Аврамова посочи, че тол системата ще стартира тестово от първи март с тарифите, които превозвачите искат.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook