Тяло на Аполон или Ефеб излезе от античния град в Петричко

10/07/2020 15:56 0 Коментирай

Поредна находка излезе от недрата на античния град Хераклея Синтика край петричкото село Рупите. Археолозите откриха торс на мъж. Смятат, че това Аполон или Ефеб. Фигурата е от мрамор.

"Това е третата подобна находка през годините тук, в рамките на форума", съобщи ръководителят на разкопките Людмшил Вагалински. Той и колегите му са впечатлени от богато украсения централен площад в Хераклея Синтика.

Преди две години бе открит мъжки мраморен торс и фигури на римлянин с тога. Вчера екипът на Вагалински откри скулптура на богинята Артемида в античния град. Находката е от долната част на пластика, както и фрагмент от корнизите с лъвски глави, каквито вече са откривани и по-цялостно запазени на този обект.

"Богинята на лова обикновено се изобразява с по-къса туника, за да може да тича, а и долу при краката виждаме дъговиден предмет, най-вероятно лък. Ще можем да твърдим, че е Артемида със сигурност, когато открием и другата част от пластиката. Но отсега мога да добавя и че култът към нея е много разпространен през античността в района на Средна Струма", коментира ръководителят на разкопките Людмил Вагалински.

Вече са открити и мраморни колони, датиращи от IV век, около олтар.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook