"Умни" контейнери за хранителни и битови отпадъци в благоевградски квартали

16/12/2021 17:58 0 Коментирай

Контейнери от ново поколение ще събират хранителните отпадъци в Благоевград. Общината кандидатства с проект за 1 962 962 евро.

Проектното предложение е съвместно с Община Бургас. При реализирането му ще бъдат въведени умни, иновативни модели на контейнери за хранителни отпадъци, с осигурен индивидуален достъп за всяко домакинство. Общият бюджет 5 890 369 евро.

В Благоевград същите ще бъдат разпределени в два квартала - един с многофамилни жилищни сгради и един с еднофамилни и двуфамилни къщи, а именно кварталите “Ален мак“ и „Грамада“.

Предвидено е и включване на обществени сгради, генериращи голям процент хранителни отпадъци. Това са СБАЛО „Св. Мина“, ДГ „Първи юни“, и ДГ „Конче вихрогонче“.

Предвижда се за всяко домакинство да бъдат закупени и доставени биоразградими торбички. На съответните потребители ще бъдат предоставени и карти с чип или етикет за отключване на конкретния контейнер. Заложена е и възможност всяко домакинство да може да отключи съответния контейнер и чрез мобилно приложение.

Съоръженията ще бъдат снабдени с интелигентна система за контрол на нивото на пълнене и депонираните отпадъци от потребителите, а това от своя страна ще бъде използвано като база за преразглеждане на използваната методика за изчисляване на таксата за битови отпадъци в община Благоевград. Към момента налогът върху отпадъците се изчислява не на справедливия принцип на реалното количество генерирани отпадъци, а като процент от стойностите на данъка върху имуществото.

Системата за събиране на хранителни отпадъци ще се обслужва от специализиран автомобил, който ще се използва за сметосъбиране и сметоизвозване. Той ще бъде оборудван с два модела – един за сметосъбиране и измерване на извлечените отпадъци от събирателните пунктове, а вторият ще служи за измиване на контейнерите на обекта. Специализираната кола за събиране на отпадъци ще бъде проследена от GPS устройство и ще се управлява само от един водач, тъй като е напълно автоматична.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook