В благоевградско село честваха 25 години от освещаване на обичан храм

21/07/2024 12:00 0 Коментирай

Неврокопският митрополит Серафим отслужи света литургия в храм на Свети Илия, осветен преди 25 години с дарения и труд на миряни.

Всички жители в благоевградското село Рилци и техни гости, се поклониха в храма и хапнаха от благословения курбан.

Дядо Серафим посочи говори за вярата на Свети Илия в Бог. Той отбеляза пред хората в Рилци, че във времето в което е живял светецът, е свидетелствал за истинния Бог и е помогнал на мнозина свои сънародници да се отвърнат от идолопоклонството и езическото суеверие и да се върнат към почитанието на истинския Бог.

Владиката припомни и предложението на пророк Илия към цар Ахав за принасяне на жертва в планината Кармил и на когото жертвата се запали с огън от небето, неговата вяра се счита за истинска. Жертвеното животно на божеството Ваал така и не се запалило, а върху жертвата на пророка паднал огън от небето, който изгорил дори и жертвеника, и всичко около него.

"Ние, събрали се тук в храма на свети пророк Илия, нека се опитаме да размислим за това, което той е направил, когато принася на планината Кармил жертвата, можело е само жреците да повика, но Илия е казал да дойде целият народ. По този начин показал как трябва да се служи и вярва", призова владиката в Рилци.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook