В Гоце Делчев не могат да прежалят доктор Първанов

27/09/2020 18:52 0 Коментирай

Гоцеделчевци и хора от съседните населени места не могат да прежалят именития специалист д-р Милан Първанов.

Той изгуби битката с Ковид-19 на 20 септември, в реанимацията на Университетската болница "Света Анна" на 59-годишна възраст. Заразена е и съпругата му д-р Вера Ерменкова, която е невролог. В лека форма е и се лекува вкъщи. Заради заболяването тя не можа да изпрати съпруга си в последния му път на 22 септември, вторник. На опелото и погребението обаче се стече почти целият град.

Анестезиологът беше началник на ОАРИЛ в болницата в града. Там има още трима такива специалисти, но те не са достатъчни. Вече месец Благоевградска област е втора след столицата по брой инфектирани с коронавируса. След загубата на лекаря колегите му недоумяват как ще се справят занапред. В момента със заразата са хоспитализирани 41 пациенти. За да бъдат поети всички, се наложило в Ковид отделения, освен инфекциозното, да бъдат преустроени още вътрешното и неврологията. Болницата обслужва население от 70 000 души.

Негови колеги си спомнят за случай със заразен пациент в общинската болница. Наложило се да бъде интубиран. За него се грижил началникът на отделението – анестезиологът д-р Милан Първанов, който незабавно взел мерки. "Точно преди да сложи тръбата обаче, нещо се случило с болния и лекарят по инстинкт свалил маската. Заразеният се изкашлял и вероятно секретът попаднал в доктора. Човекът Болница, както го наричат всички в Гоце Делчев, започва да усеща неразположение още на 6 септември, съобщава "168 часа". Два дни по-късно лекарят отива отново в болницата и решава да си направи тест, който се оказва положителен. Остава вкъщи под карантина, но температурата му се повишава на 12 септември и затова на следващия ден пътува сам до “Света Анна”, за да го настанят за лечение в инфекциозното отделение.

“На 14 септември се чухме по телефона и вече беше започнал да се влошава", казва Янка Ласкова, старша сестра в реанимацията на болницата в Гоце Делчев, която в момента е в инфекциозното й отделение с Covid-19.

„Бяха му поставили кислородна маска. Преди да замине за София, ми даде ключа от шкафчето си, където държеше лекарства и документи. Явно знаеше, че няма да се върне. Докато говорехме, ме помоли да му изпратя медикаментите, пулсоксиметър, с който да си мери сатурацията на кръвта, защото каза, че му пада, и поиска и две бутилки минерална вода. Всяка сутрин пътуваха линейки с PСR тестове за изследване и ги изпратих по шофьора. Милан ми каза: “Нямам въздух. Нямам кислород, въпреки че съм с маска. Искам кислород”, спомня си Ласкова.

На следващия ден в 9,30 часа сестра Ласкова получава съобщение от д-р Първанов, че ще бъде интубиран. След включването на апаратна вентилация обаче лекарят получава инфаркт. Вероятно сърцето не е издържало, защото преди години д-р Първанов отново е имал сърдечен удар, когато са му поставени два стента. Страдал от високо кръвно, диабет и повишен холестерол, за които пиел лекарства, коментира Ласкова.

"Милан беше приятел и баща за нас. Той живееше с нашите проблеми. Нямаше човек, на когото да не помогне. Седмицата, в която беше последно на работа, екстубира пациент и го спаси от Covid-19. Болният беше на апаратно дишане 10 дни. Беше интубиран от д-р Първанов, който денонощно се грижеше за него. Човекът е жив и здрав, чака си PCR теста, за да го изпишат, но доктора вече го няма. Този пациент е част от 7-те с едни от най-тежките форми на коронавирус при нас, с много придружаващи заболявания и от тях трима бяха интубирани и след това напълно излекувани от д-р Първанов. Сред тях и 75-годишна жена, която е жива и здрава”, тъгуват колегите на д-р Първанов.

Според колегите на анестезиолога обаче той не се е заразил, докато е лекувал болните от коронавирус, а по-скоро това е станало в общите части на болницата. „В отделението се обличахме по правилата, категорична е Янка Ласкова.

"С два чифта очила, шлемове, скафандри, еднократни престилки, 3 чифта ръкавици, 3 маски. Така влизаме при болните от Covid-19. Стоим при тях сутрин, следобед и вечер по два часа. Когато излизаме, минаваме пълна дезинфекция, след това хвърляме тези облекла, вземаме душ и продължаваме при другите пациенти, защото оперативната дейност е голяма. Ние трябва да сме и в Covid отделенията, но и да си вършим нормалната част от работата, където няма кой да ни замести. Всеки ден има операции и от заразените пациенти отиваме в операционните. Това е недопустимо, но за мен най-големият проблем е централният болничен корпус, защото там влизат всякакви хора. Той трябваше да се изолира, както е направено с инфекциозното отделение, което има три различни входа – за заразени, за съмнителни и за здрави", смята Ласкова.

 

"Анестезиологът винаги търсел иновативни методи, за да лекува пациентите си. Той беше изключителен специалист и беше спокойно да работиш с него", заяви д-р Георги Мегданов, лекар по уши, нос и гърло и близък приятел на д-р Първанов.

"Каквото и ново да се появи в неговата сфера, той веднага го усвояваше. Ходеше на всякакви форуми и конгреси. Милан трудно ще бъде забравен в Гоце Делчев, защото е спасил хиляди хора. Яд ме е, че помогна на толкова много народ, но на себе си не успя", коментира Георги Мегданов. 

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook