Вдигат всички такси и наеми в Благоевград, с нови заеми плащат дългове

09/01/2024 16:42 2 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Приоритет на кметската власт в Благоевград е приемане на балансиран бюджет за настоящата година и управление на дълга. Предстои анализ на състоянието, рефинансиране на общинските дългове и покриване на откритата финансова дупка от предходното управление, свързана с липсващите средства за свлачище по пътя към Картала, ремонтът на Камерна опера, заяви кметът Методи Байкушев.

По нов начин ще се управлява общинската собственост, с цел увеличаването на приходите. Предвиждат се изменения на наредбата за местните такси, така че да е адекватна и да осигурява приходи на Община Благоевград. Относно Синята зона заяви, че ще предложи всеобхватна реформа, която да осигури трите най-важни политики във всеки един европейски град – регулиране на трафика, намаляване на трафика в ЦГЧ и подобряване качеството на въздуха и подобряване на инфраструктурата. „Ще актуализираме цените за ползване на общински имоти и зали, за да реализираме адекватни приходи“, каза Байкушев.

Не на последно място приоритетна е социалната политика. Една от стъпките е свързана със създаването на комисия, която да прегледа всички общински жилища и да прецени дали действително хората, настанени там, имат нужда от социална подкрепа. Байкушев вече е направил предложение за увеличение на таксите за ползване на общински земеделски земи.

Всички базови цени ще се вдигнат драстично - за наем на ниви, ливади, пасища и мери, лозя и овощни градини. В зависимост от категорията в 26-те землища в общината наемните цени на декар неполивна земеделска земя следва да се увеличат с между 1 лев и 5 лева. Там, където има поливни системи, цените са далеч по-високи. Цената се определя с над процент и половина над актуализираната. Предстои внасяне на разценките в ОбС за дебат и гласуване до две седмици.

 

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Джони -
    Тази фамилия Байкушеви цял живот знаят само лъжи и манипулации и сега нищо ново не ни предлагат
  2. HE<? -
    Ей това кмветче не се спира бе- само да бърка в джобовете на хората знае ами синковец защо давахте пари да спечелите изборите а Сега с големата лъжица и си измисляш финансови дупки Така не се управлява да знаеш а пък брат ти централи иска да прави ама дано еколозите не му разрещат като преди време. А ти и на земеделските земи посегна - не те ли е срам бе Джумалиите те намразиха по бързо от предишния.

Социално

новини благоевград facebook