Воеводи преброиха едрите земевладелци

28/07/2020 17:31 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

 

Собствениците на над 20 000 декара земи трябва да плащат солидни данъци, искат от ВМРО. Според тях към момента едрите земевладелци са 61 у нас. Воеводите смятат, че по този начин се създават допълнителни приходи в общинските бюджети чрез нов данъчен приходоизточник. Този данък ще доведе до приходи на общините на стойност до 40 000 000 лева.

Промените трябва да бъдат направени с внасянето на Закона за местните данъци и такси утре в НС.

С предложените допълнения в ЗМДТ се предлага да се облагат с данък върху недвижимите имоти земеделските земи, собственост на физически или юридически лица. Предлага се държавата и общините да бъдат освободени от заплащане на данъка.

Предвижда се за земеделските земи по чл. 10, ал. 1 да се подава декларация за облагане с годишен данък по образец, утвърден от министъра на финансите, в двумесечен срок от придобиването им. Декларацията се подава до общината/общините по местонахождението на земеделските земи, като се отбелязва общата площ и площта по категории земеделска земя, съответно общата площ и площта по категории на територията на съответната община, когато земите са разположени в различни общини, както и други данни, определени от министъра на финансите.

Размерът на данъка ще се определя от общинските съвети с наредбата по чл. 1, ал. 2 в границите, определени от закона в лева на декар в зависимост от категорията на земята.

 

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook