Залесяват над 200 декара гори за рождения ден на ЮЗДП- Благоевград

02/03/2021 15:45 0 Коментирай
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

50 000 контейнерни фиданки залесяват в района на Благоевград, Петрич, Кресна, Сандански, Струмяни, Дикчан, Елешница, Места, Гоце Делчев, Катунци, Разлог и Якоруда. Обновяват се горите на територията на Дупница, Кюстендил, Радомир Рилски манастир, Земен

Инициативата е на Югозападното държавно предприятие в Благоевград. Тя е по повод 10-годишния юбилей на горското ведомство.

Залесяването на площ от общо 150 декара ще се извърши с фиданки в контейнери, произведени с първата и засега единствена в България автоматизирана поточна линия в разсадника в село Локорско, доставена от ЮЗДП по европейски проект. Дръвчетата от черен бор ще бъдат засадени върху ерозирани, сухи и бедни горски терени, които са подходящи за този дървесен вид.

Други 50 декара площи, освободени след санитарна сеч поради нападение от корояд, ще бъдат залесени в района на „ДГС Дупница”, където ще се включат всички служители на централно управление и стопанствата в Благоевград, Витошко-Студена, Дупница, Земен, Кресна, Кюстендил, Невестино, Осогово, Радомир, Рилски манастир, Петрич, Сандански, Симитли и Струмяни.

В „ДГС Сливница” в облагородяването на трудни терени в землището на с. Пищене ще се включат служители на горските и ловни стопанства в Арамлиец, Белово, Брезник, Елин Пелин, Етрополе, Искър, Ихтиман, Кричим, Пирдоп, Самоков, Сливница, София, Тетевен и Трън.

Засаждането на дървета от горските служители в края на март поставя началото на поредица от доброволчески инициативи, в които по традиция активно се включват ученици, фирми и неправителствени организации. Целта е възстановяване на увредени гори от природни нарушения и увеличаване на горското покритие на територията на ЮЗДП.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook