Залесяват опожарените гори над Кресна

09/04/2021 17:36 0 Коментирай

Подновяват близо 4 декара гори, унищожени при масивния пожар в Симитлийско и Кресненско преди четири години.

ЮЗДП-Благоевград получи целева помощ за възстановяване на 3552 декара. Помощта включва освобождаване на площите, почистване, засаждане на нови фиданки. Засаждате се широколистни местни видове, тъй като са по-устойчиви. Залесяват се и фиданки черен бор.

"Разчитаме да имаме над 90 процента прихващане. Около 5000 декара увредени горски територии при един от най-големите пожари в страната вече са залесени", съобщи директорът на Югозападното държавно предприятие Дамян Дамянов, който лично се включи в акцията по залесяване над Кресна, в района на село Влахи.

Около 13 000 дка бяха общо засегнатите площи, от които напълно унищожени са близо 6 000 дка, припомни Дамянов.

"Много се радвам, че днес сме тук по един изключително хубав повод да почетем гората и да видим всички ние и обществото къде отиват средствата по ПРСР по горските мерки", каза изпълнителният директор на ДФ „Земеделие” Васил Грудев.

Към настоящия момент фондът е договорил 39 000 000 лева. ЮЗДП е един от нашите бенефициенти. Средствата, които отпускаме за този проект, са близо 1.3 млн. лв. Отделно отпускаме още 1.3 млн. лева за изграждане на горски пътища и водоеми пак за ЮЗДП, уточни Грудев. По думите му подобни поводи са и причина да оказваме помощ и на горските предприятия, защото гората е на всички нас. Благодаря на г-н Дамянов за усилената работа. Мисля, че нашата помощ е навременна и ще успеем да постигнем много по-добър ефект.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook