Запушиха умишлено резервоар за питейна вода

06/07/2024 12:41 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Неизвестни към момента умишлено са лишили от вода жителите в две големи села.

Резервоарът, откъдето те се захранват с питейна вода, е пълен, а реално в чешмите няма и капка. Селските кметове в Смочево и Слатино са дежурили цяла нощ на резервоара, заедно с работници от ВиК, за да наблюдават дали изтича водата и накъде отива.

Вчера сутринта са пристигнали и работници от ВиК – Рила. При поредния оглед е установено, че двете тръби, по които се захранват селата с питейна вода, са запушени – едната с керемида, а на другата е сложена бутилка, която половината е наблъскана вътре.

"При поредния обход видяхме, че вратата на водохващането над Смочево е изкъртена. Имаше следи от мокри обувки в каптажа, откъдето се разпределя водата за селата, има и друг каптаж, откъдето се взема вода за Мурсалево, но той не беше разбит. Оказа се, че шахтите са пълни с вода, а в селото няма и капка. На тръбата за Смочево имаше разрязано и набучено пластмасово шише, за да не може водата да се излива към водопровода, а на другата за Слатино имаше част от керемида. Работник от ВиК влезе и ги отпуши. Предполагам, че това не е работа на човек от селото, който да остави съселяните си два дни на сухо при високите температури. През лятото селото се пълни, идват си много млади хора с децата, ще плъзне някоя зараза, добре че се откри причината за безводието", заяви кметът на Смочево Стефка Зашева във фейсбук.

Зашева обясни, че ще започне разглеждането на всички видеозаписи в селото. Голяма част от жителите имат камери на къщите си и по тях ще суе залови този, който е запушил тръбите. Ще го предадат веднага на съд.

Ето какво написа Стефка Зашева: "Все още обаче няма вода навсякъде в Смочево. От центъра надолу е много слаба, почти оскъдна.
От центъра нагоре и към Бишика, вода няма. Ако не се намали потреблението до довечера, резервоарът няма да може да се напълни в пълен обем (като за петък вечер, събота и неделя дори е почти невъзможно).

Това, че резервоарите от вчера са празни и че селото е без вода вече почти 24 часа, този път със сигурност не е заради авария. Този път става въпрос за недобронамерена човешка намеса! В момента се работи за установяване на фактите и обстоятелствата до тяхното пълно изясняване.
Аварийната група отново е на място, където започва работа по възстановяване на загражденията и вратите, ще се поставят други катинари, както и фотокапани на Разпределителните шахти, на резервоарите и на други обществени места, където напоследък се забелязва умишлено безконтролно отваряне на крановете - (например, чешмата срещу църквата, чешмата при параклиса "Света Троица" и др.) Накрая, пак ще напомня - ако не се намали потреблението до довечера и утре, резервоарът няма да може да се напълни в пълен обем, което означава, че в събота и неделя, вода няма да може да има навсякъде. Ограмна благодарност на всички, които ще проявят разбиране! Благодарности и на кмета на Община Рила, на нашето момче Иво Кондев и на техническия ръководител на ВиК-Рила Иво Крушовски, за отношението и помощта снощи и тази сутринт за установяване на причините за ситуацията".

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook