Заселиха стадо елени в Кресненското дефиле

03/10/2020 14:17 0 Коментирай
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

12 лопатара са пуснати на свобода в Кресненския пролом, с цел връщане на този вид елени в района. Инициативата на е на Фонда за дивата фрора и фауна.

След като преди три години 18 елена напуснаха аклиматизационната ограда и повечето от тях се адаптираха добре, сега се освобождава още едно стадо от 12 женски, които вече пашуват в Кресненско, съобщиха от ФДФФ.

"Призоваваме ловците през новооткрития сезон да се радват на лопатарите елените. Когато и където ги срещат, да избягват да ги безпокоят директно или чрез кучетата си. Скоро се очаква още едно ново стадо да бъде заселено в района с цел адаптация в дивата природа", призоваха от Фонда.

Еленът лопатар е един от видовете, които се смятат за местни за Балканския полуостров и чието избиване в миналото е възможно да бъде поправено чрез местни реинтродукции, защото видът е бил запазен в Западна Европа и ловни стопанства.

"Смятаме, че заселването на елен лопатар в изоставени от хората райони, ще помогне за възстановяване на екологичното равновесие, като елените умерено ще изпасват и естествено наторяват пасищата и когато броят им нарасне, част от възрастните и болнави животни ще осигуряват естествена храна за мечките, вълците и други хищници. Последните, евентуално при наличието на диви животни за храна, по-рядко ще влизат в конфликт с животновъдите за техните овце, кози и говеда", смятат от ФДФФ.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook