Защитиха дъб на 280 години

27/03/2022 17:07 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Зимен дъб, който е на над 280 години, е под закрила на държавата. Забранява се увреждането или изкореняването му, сочи заповед на екологичния министър Борислав Сандов. Дървото е край Белица.

Дъбът е висок 22 метра, обиколка на ствола 4,50 метра. Предложението за защита е внесено в РИОСВ - Благоевград от Териториално поделение държавно горско стопанство - Белица, съобщиха от пресцентъра на МОСВ.

Под закрила министър Сандов е поставил и дърво от вида източен чинар на около 150 години. Висок е 16 метра, обиколка на ствола 4,45 метра, намира се в землището на село Мезек, община Свиленград. С обявяването им за защитени се забранява изкореняването, отсичането, кастренето, чупенето на клони, нараняването на стъблата и всякакви други действия, които биха довели до унищожаване, увреждане или влошаване на физиологичното състояние на дърветата.

След публикуване на заповедите в Държавен вестник, вековните дървета ще бъдат вписани в регистрите според изискванията на Закона за биологичното разнообразие и обозначени като вековни дървета.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook