Затвор за кражба на самоличност

31/01/2024 20:35 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Правосъдното министерство предлага промени в Наказателния кодекс, касаещи компютърни престъпления.

Нов текст засяга кражбата на самоличност в онлайн среда. Подобни деяния са особено опасни, тъй като компрометират правата на личността в интернет пространството - право на име, чест и достойнство, изразяване, търсене и разпространяване на информация. Могат да доведат до сериозни имуществени или неимуществени вреди - фалшиви поръчки, теглене на кредити на чуждо име, тормоз, безпокойство, стрес, мотивират се от МР.

Наказателна отговорност в този случай обаче ще се носи единствено при представяне за друго, реално съществуващо лице. Под ударите на закона няма да попадат например представянето за литературен или друг измислен герой, уточняват вносителите.

Основният състав на новото престъпление е формулиран така: „Който чрез информационна система или компютърна мрежа се представи за друго лице, като използва чуждо име, снимка или други лични данни, се наказва в немаловажни случаи с лишаване от свобода до три години и с глоба до 5000 лева“. Ако обаче деянието е извършено повторно, във връзка с друго престъпление или за създаване на електронен подпис, тогава наказанието е до 6 години затвор. Ако от престъплението са настъпили тежки последици, то ще е до 8 години затвор. В главата за престъпления против паричната и кредитната система пък се добавят престъпления, свързани с „криптоактиви“.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook