Банско и Сандански с пари от служебния кабинет

07/07/2021 16:27 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Министерски съвет отпусна 2 200 000 лева за нови детски градини и училища в 6 общини. Сред тях са Банско и Сандански.

102 000 лева получава Банско за изграждане на асансьор в новопостроена детска градина. Детската градина от месеци не може да отвори, тъй като в сметките за строителството не са били включени изграждането на асансьорите, заложени по проект. От поръчката става ясно, че на място ще има два кухненски асансьора и един за децата и учителите. Освен за асаньорите, не са били предвидени и средства за оборудване на занимални и сервизни помещения, с което нужната сума е 200 000 лева.

На община Сандански се отпускат малко над 1 400 000 лева за строителство на нова детска градина. Сумата е половината от стойността на спечелен проект в Сандански. 

Държавната програма цели да подпомогне общините да гарантират здравословни и качествени условия на обучение в детските ясли, детските градини и училищата. Тя е насочена и към преодоляване на недостига на свободни места.

Сред заложените цели са още успешно въвеждане на задължителното предучилищно образование на 4-годишните деца и увеличаване на училищата, в които обучението се провежда на едносменен режим.

По програмата в рамките на три години до 2022 година са осигурени 210 милиона лева, с които ще се финансират общо 136 проекта. 89 от тях са за нови детски ясли и градини и надграждане на съществуващи. 41 училища и 6 професионални гимназии ще получат средства за нови сгради и учебни корпуси и реконструкция на съществуващи.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook