Благоевградски спортисти протестират в парк "Македония"

02/02/2023 18:44 0 Коментирай

Спортисти от различни благоевградски клубове излязоха на протест в казармения парк "Македония". На място са възпитаници на школи по бокс, таекуондисти, има и деца от ДЮШ на "Пирин", а също и техни родители. Мирният митинг започна с демонстрации на боксьори малко след 18.30 часа днес. Събира се и подписка.

С действията си бранят общинските сгради от Министерския съвет, който се кани да отнеме имотите в района на казармата, които бяха предоставени на Община-Благоевград по времето на бившия кмет Атанас Камбитов.

Протестът се организира от собствениците на клубове, след като стана ясно, че ДНСК обяви три от сградите в парка за незаконни и възпрепятства достъпът в тях. Пристигна и градоначалникът Илко Стоянов.

Ден преди това, имаше изявление на областния управител Стоян Христов, който опроверга тези факти и подчерта, че там може да тренират младите спортисти, но  отговорността е на Общината, респективно на кметския екип. Христов посочи пред медиите, че нареждането на ДНСК-София не ограничава достъпът до сградите, както и, че е позволено допускането на хора до помещенията.

"В писмото на ДНСК от 18.01.2023 г. се указва на Община Благоевград да не изпълняват строително-монтажни работи до издаване на разрешение за строеж. Освен това посочените сгради не представляват спортни обекти по смисъла на общинската наредба, не са включени в списъка на общинските спортни обекти и за тях няма ред и условия за отдаването им под наем или ползване", заявиха от Областна администрация.

В тази връзка областният управител Стоян Христов призовава всички институции към отговорно поведение, гарантиращо сигурността, опазване живота и здравето на децата на Благоевград. Припомняме, че преди два дни кметът Илко Стоянов събра треньорите на спортни клубове, трениращи в парка и разясни, че около 500 деца са лишени от спортзаради доносите от държавната власт в Благоевград. 

"Съветвам областния управител, когато цитира документация да я ползва в цялост, а не да цитира произволно избрани неща, извадени от контекста. Посочената в прессъобщението проверка, извършена през 2019 година, е неотносима към настоящия казус, тъй като с решение на ОбС, взето през м. октомври 2021 и последващи действия, на 15.11.2021 ние приключихме процедурата, като бяха изпълнени всички указания на РДНСК. От този момент нататък сградите са напълно законни. Изложената в прессъобщението от областния управител лъжа, че ДНСК – София не ограничава достъпа до сградите, може да бъде установена в документа, приложен под настоящата ми публикация. В тази връзка призовавам областния управител към отговорно поведение и към това да не разпространява неистинска информация, възползвайки се от функцията и правомощията, които притежава", коментира кметът Илко Стоянов.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook