ЧЕЗ се оправда за пожарите в Кюстендилско

12/08/2021 14:07 0 Коментирай

От енергийното дружеството монополист в Югозапада опровергаха кюстендилския градоначалник за предизвиканите от безхаберие пожари в региона. Преди два дни Петър Паунов публично обяви, че ЧЕЗ трябва да носи отговорност за част от изгорелите гори и къщи в кюстендилски села, причинени от гръмнали предпазители на далекопроводи и оплетени в клоните на дърветата жици. Паунов изпрати писмо за спешна среща с ръководството на компанията.

"До момента няма данни за възникнали пожари в района на област Кюстендил или друга област, заради неизправност на електроразпределителната мрежа. Причините за пожарите се установяват и документират от „Пожарна безопасност и защита на населението“, които са единствените компетентни органи да го направят. В хода на своите проверкикомпанията е установила, че няма изключени прекъсвачи и изгорели предпазители по съоръженията на ЧЕЗ Разпределение в региона по време на пожарите. Това сочи, че никъде по мрежата не е имало късо съединение, което може да предизвика искри", сочат в официално изявление от ЧЕЗ.

"Гърмят съоръженията им. Предпазителите, всичко е почерняло, чуват се гърмежи, сякаш се е взривил автомобил", каза кметът, като изтъкна, че това може да се случи във всяка минута. " Има доказателства и снимков материал за вплетени клони в жиците", разкри градоначалникът Паунов и обяви, че доставчиците на ток в Югозапада не са направили никакви инвестиции до момента.

"Мениджмънтът на това дружество не е насочен към потребителите, а само към събиране на средства от тях. Застрашени са имоти, човешки животи. Хиляди декари гори вече са опожарени и съсипани. Титулярът е длъжен да почиства сервитутните зони, чрез изсичане на дървета и клони. Дори в населените места, когато има жалба, Общината няма право сама да ги среже тези клони. В - силен вятър по цели нощи много от малките населени места сме страдали, включително и на празници като Богоявление и Йордановден - силен вятър и по цели нощи хората седят без ток в зимните студове. Но тази година, със заплахата за човешки животи или със загубата им, няма как да се твърди, ясно е, че всеки търси оправдание", коментира Паунов по адрес на ЧЕЗ.

"Наясно са екипите, които трябва да го направят. Просека не съм виждал от десетилетия, поне от както ЧЕЗ е преминал в ръцете на чуждестранните собственици, да се прави. Тези просеки са, както за безопаснност - да не се предизвикват аварии, така и когато възникне авария, те да гарантират достъпа на Представителите на енергодружеството, до конкретните обекти. Дали с моторни шейни, дали ще е с високопроходими автомобили - това нещо не се е случвало от много време", разкри Петър Паунов.

"Само през 2021 година в община Кюстендил по мрежа средно напрежение са отрязани 6650 дървета в сервитутите на електропроводите, почистени са 97 декара храсти, оформени са короните на 2000 дървета по мрежа ниско напрежение, а работата продължава. За последните 4 години ЧЕЗ Разпределение е инвестирало 4 000 000 лева само в община Кюстендил. Дружеството прави максималното, в рамките на определените от Регулатора оперативни разходи и одобрени инвестиции,за да поддържа и развива електроразпределителната мрежа на територията на община Кюстендил", категорични са от ЧЕЗ.

Компанията извършва ежегодна профилактика на цялата електроразпределителна мрежа, както с обходи и техника, така и с дронове, а констатираните забележки се отстраняват незабавно. Поради огромната мрежа, която поддържа – общо 58 000 километра и непрестанно променящите се обстоятелства в резултат на метеорологични условия, външни фактори, дружеството приема и сигнали от клиенти за възникнали забележки по мрежата и взима мерки за отстраняването им. Няма сигнал, независимо дали от местната власт или от клиенти, на който дружеството не е реагирало", оправдаха се монополистите.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook