Дават на прокурор за финансови престъпления "Благоевград фест"

09/01/2020 15:28 0 Коментирай

13 861 000 лева е натрупаният дълг, оставен на Благоевград от екипа на ексградоначалника Атанас Камбитов.

От тях 6 360 000 лева са задължения към строителни фирми, доставчици, охранителни дружества и дори към ЧЕЗ, обяви кметът Румен Томов.

Неплатените суми за електроенергия са в размер на 46 000 лева. Общината трябва да погаси и кредитно задължение от 7 500 000 лева към ОББ.

"Половината от бюджета е изяден преди да сме го започнали", коментира състоянието на хазната благоевградският кмет. Отделно от това Общината е санкционирана с поломин милион лева заради депото, което шумно бе отркрито от премиера Борисов, но все още не работи. Томов заяви, че всички финасови машинации, заварени от него и екипа му, са сведени до знаието на Борисов по време на среща между двамата. 

Заместник-кметът Ясен Попвасилев разкри схемата за източване на пари през общинското дружество "Благоевград фест".

Заради това, предават дружеството на прокуратурата. Предстои и закриването му, каза Ясен Попвасилев, като подчерта, че четиримата служители в него са получавали 60 000 лева за заплати от общинския бюджет.

Престъпните финансови траншове са правени незаконно за фестивала "Франкофоли", който вероятно няма да се провежда повече в областния център. Правата се държат от директора на фестивала Жерар Понд, който неотдавна обяви, че поредното издание ще е в София.

Предвидената сума за миналогодишното издание била 460 000 лева. Похарчени са обаче 1 720 000 лева, като парите са източени от бюджета на Общината. Заплащани са по четири-пет договора за осветление и звук на определени фирми. За осветление например е платено няколко пъти общо 410 400 лева. 5 са сключените договора за озвучаване, като сумите са плащани предимно през дружеството "Благоевград фест".

Плащани са тлъсти хонорани на изпълнители, извън предварително договорените суми.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook