Делото за оспорване на кметския балотаж в Благоевград зацикли

18/01/2024 17:24 0 Коментирай

Административен съд - Благоевград отправи ултиматум към ГД ГРАО относно проверката, възложена по делото за оспорване на кметския балотаж между Илко Стоянов и Методи Байкушев. 

В открито съдебно заседание днес съдия Иван Петков разпита председателя, заместник-председателя и всички членове на СИК №54 в квартал "Грамада". Той  събра свидетелските показания на членовете в СИК, за да установи факти и обстоятелства по делото за оспорения избор за кмет, проведен на втори тур на 5 ноември. Оказа се, че вече не си спомнят дали са слагали печати на бюлетините и машинните разписки след гласуването. Не помнят и каква е била формата на печатите. 

Поради непредставена от информация от ГД ГРАО за резултатите от проверката за гласуване в нарушение с правилата на Изборния кодекс, съдът отложи делото за 1 февруари. За следващото заседание по делото съдът разпореди, ако не е представена изисканата информация, то от ГД ГРАО да посочат изрично кога ще стане това. В противен случай съдът ще сезира министъра на регионалното развитие и благоустройството за неизпълнение на възложена от съда задача за представяне резултатите от проверка, възложена преди повече от два месеца.

Припомняме, че на миналото заседание на 9 януари съдът изслуша заключенията на вещите лица по изготвените съдебно-техническа експертиза и две съдебно-математически експертизи. Статистик и математици извършиха проверка на изборните книжа в 64 секционни избирателни комисии на територията на община Благоевград, посочени от жалбоподателя със съмнения и доводи за несъответствие на обявените резултати с реалния вот на избирателя. Съдът прие предоставената информация от ЦИК за машините и инсталационната сертификация. Съдът разпита и още двама свидетели по делото, образувано от Илко Стоянов.

 

 

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook