Губернаторът решава за мераците на Банско да застрои "Лаговете" в Добринище

09/01/2023 22:38 0 Коментирай

Областният управител на Благоевград Стоян Христов е възложил на юристите да разгледат щателно постъпващите жалби от Добринище срещу решение на ОбС-Банско. 

До дни се очаква заповед за спиране на гласуваното на 22 декември урбанизиране на над 160 декара в планинския град, с цел застрояване. Вероято решението ще се прегласува на поправително заседание на ОбС-Банско, коментираха за Еновина. Както подробно информирахме, предстои образуване на административно дело в АС - Благоевград. Жалбите от представители на бизнеса в Добринище са внесени преди седмица. Срокът за аткуване на общинското решение изтече на 5 януари.

Хората в Добринище днес излязоха на протест и изразиха категорично несъгласието си за застрояване на местността "Маговете", недалеч от хижа "Гоце Делчев". Ак не бъдат чути гражданското неподчинение ще продължи.

"Местността Логовете от територия за спортна инфраструктура се превръща в урбанизирана територия, без да е направено обществено обсъждане по въпроса и без да има направена оценка за въздействието върху околната среда на тази промяна", заяви инициаторът на протеста Георги Пчелин. Преди дни той публикува в социалната мрежа, че всеки един гражданин на Добринище може да изпрати жалба до до областния управител Стоян Христов. Притесненията на местните са свързани с това, че бизнесът ще се измести от градчето към хижата и те ще останат без доходи. „Целта е да се разбие Добринище и да ни направят работници на чужди собственици. Нашите къщи за гости с по 5 стаи да останат празни, децата ни да работят горе у планината на други хора за по 500 лева, а ние само да гледаме как колите минават през Добринище и отиват хъм хижата“, коментира гневен собственик на семейно хотелче.

Протестът бе подкрепен от съветника Благой Милев и от кмета на Добринище Петър Галчев. Двамата също се притесняват, че за реализиране на бъдещите строителни дейности ще се унищожат вековни гори.

 

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook