Кмет шашна избиратели с обществена поръчка за лимузина

18/12/2020 17:10 1 Коментирай

Кметът на Хаджидимово Людмил Терзиев обяви малка обществена поръчка с остър мирис на корупция.

Терзиев, който управлява четвърти мандат, иска Общината да купи скъп автомобил "Мерцедес" - втора ръка, но да е почти нов, а освен това черен. Описанието, което общината публикува в обществената поръчка, е толкова детайлно, че все едно го четете в шоурума на производителя. На него, всъщност, също ще му е трудно да спечели поръчката, освен ако няма под ръка автомобил, регистриран за първи път точно през октомври 2017 година.

За новата придобивка Общината е готова да предложи до 69 999 с ДДС.

Колата трябва да е седан, 4 по 4, с 4+1 места, употребявана около 3 години. Трябва да е автоматик и с доста екстри: с автоматично отместване на волана при слизане и качване, електронен ограничител на скоростта, седалки с контрастен шев, кожен панел на таблото, декоративни елементи от евкалипт в тъмнокафяв гланц в интериора, аналогов часовник, лайсни на праговете от полирана благородна стомана, цветен TFT кокпит дисплей, закопчалки за детски столчета и още няколко страници детайлни технически изисквания (виж таблицата по-долу). Теглото на седана трябва да е точно 1975 кг, ширината точно 1905 милиметра, а дължината - 5271 милиметра.

Законът за обществените поръчки изисква те са спазват принципите за конкуренция и равнопоставеност. Отделен въпрос е доколко разумно е малка община да прави поръчка за скъпа кола, особено в обстановка на пандемия, пита offnews.bg.

Община Хаджидимово се състои от град Хаджидимово и 14 села. Население ѝ при последното преброяване е няма и 10 000 души. На всеки жител се падат около 7 лева от цената на автомобила. 

По данни на Министерството на финансите община Хаджидимово е с отрицателно бюджетно салдо, а освен това към второто тримесечие на годината има натрупан дълг от 679 000 лева. Редакцията се обърна за коментар към кмета на общината Людмил Терзиев. До момента той не е отговорил на въпросите ни.

Кметът Терзиев е посочен като лице за контакт по обществената поръчка. Той заема поста за четвърти пореден мандат, като на последните местни избори през 2017 г. печели убедително със 73% от гласовете и е издигнат от местна коалиция между ДПС и НДСВ. Той е кмет от далечната 2007 г. - и минава през "ерата на ГЕРБ" без нито веднъж да е издигнат от управляващите. Бил е кандидат на НДСВ, на местна коалиция "Бъдеще на Хаджидимово", подкрепян е и от СДС.

В годишната си имуществена декларация пред КПКОНПИ Терзиев е вписал сравнително скромни авоари и имоти на семейството си. За сметка на това, при доход от около 1500 лева месечно от кметската си заплата, кметът и съпругата му са теглили голям кредит - 205 000 евро. В декларацията не е посочено за какво е заемът.

Автомобилът на Хаджидимово трябва да има още следните екстри" Ел. сгъваеми външни огледала, автоматрични фарове, LED High Preformance фарове, LED задни светлини, осветени козметични огледала (за предни и задни места), LED стоп за мъгла, разположен в средата на задната броня, чистачки с двъстепенен сензор за дъжд, телематика, 12,3 инч. Цветен TFT дисплей с висока резолюция, HDD картова навигация, вкл. 3D навигация с топографска карта, сателитни снимки, препоръка за лентата за движение, проиграване на зададен маршрут, запаметяване, импортиране и показване на индивиални цели/ точка върху картата и изчисляване на алтернативни маршрути.

В лмузината на Людмил Терзиев трябва да ма още интегриран WLAN – HOTSPOT за свързване на до 3 WLAN устройства, гласова командна система, управление на аудио, телефон, навигация, търсене на музика и др. Разговорна система – писане, четене на смс или имейл, възпроизвеждане на аудио съдържание от сдвоеното устройство, двоен тунер, TERMOTRONIK автоматична двузонова климатична инсталация с комбиниран филтър (прахов, активен въглен и редукция на миризми), разделно регулиране на температурата, сила на обдухване и разпределение за водача и пътника, сензори за слънчевото обгряване, качестото на въздуха и изпотяване на стъклата, ел. стъкла с комфотна функция и автоматичен реверс, ел. отопляемо задно стъкло с таймер, асистент за разпознаване на първи признаци на умора или секунден сън, адаптивен спирачен асистент, фронтални въздушни възглавници за шофьора и седящия до него с многостепенна логика, странични въздушни възглавници за предните места, асистент за динамично преминаване през завои, спирачна система с финкции: задържане, изсушаване на спирачните дискове и асистент за потегляне по наклон, електрическа паркинг спирачка с конфортна функция, система за следене налягането на гумите, централно заключване, вкл. бутони в купето, автоматично заключване при потегляне, електронен ключ с хром оптика.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. закон -
    Тоя и кмета Поли са за затвора.

Социално

новини благоевград facebook