Кметът на Банско празнува 108 години свобода в Разлог

11/10/2020 14:00 0 Коментирай

Отслужиха литургия за здраве и в памет на загиналите за свободата на Разлог от турско робство. Тя бе извършена от Неврокопския митрополит Серафим в храм "Свето Благовещение".

На площад "Преображение", пред паметника на Васил Левски се състоя ритуал по вдигане на знамената и полагането на венци и цветя с участието на военнослужещи от военно формирование 26 400 – Благоевград.

Тази година на на ритуала изненадващо не беше кметът Красимир Герчев, което озадачи разложани. Вместо него поздрав към съгражданите си отправи неговият заместник Венцислав Гърменов. На площада в Разлог бяха градоначалникът на Банско Иван Кадев и лидерът на ГЕРБ в града Александър Мацурев, които уважиха празника на съседите си. 

На 11 октомври 1912 година с камбанен звън Разлог известява изстраданата си свобода. Тя не идва даром. Разлог плаща с кръвта на своите свидни жертви. Стотици имена, които помним и предаваме с преклонение от поколение на поколение. В еуфорията на размирните дни Разлог е опожарен и плячкосан, изземват се архивите и документацията. Първият ден на свободата потъва в страдание.

Това е голямо изпитание за свободен Разлог и особено за първия кмет Владислав Каназирев, който възкресява Разлог от руините, отстоява неговата идентичност и го превръща в главен околийски център. 

"Честита Свобода, Разлог, макар и в трудно време на борба с коронавируса, на строги мерки против неговото разпространение, нека празникът на Разлог живее във всеки от нас. Нека помним героите. Нека примерът на тяхната саможертвата е пример в съвременното ни забързано ежедневие", поздрави преди дни съгражданите си кметът Красимир Герчев в социалната мрежа./снимки:

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook